VIII Giełda Gastronomiczna – czwartkowe szkolenia

Darmowe szkolenia specjalistyczne to nieodłączna część Giełdy Gastronomicznej

Podczas pierwszego dnia Giełdowych warsztatów Dariusz Kulczycki zabrał nas w podróż po włoskich smakach, Piotr Papież oraz Jerzy Marszałek zachwycili nowoczesną kuchnią polską, a Artur Musztyfaga razem z Krzysztofem Marciniakiem udowodnili, że wołowina to nie tylko polędwica i rostbef.

Pyszności na talerzach

Wśród przygotowywanych dań znalazły się m.in.: wiosenna zupa z buraka, podana z żółtkiem, rakiem, koprem i śmietaną, królik w towarzystwie kalafiora z musztardą dijon oraz ozor z kaszą bulgur polany żurkiem.

Współpraca z prawdziwymi pasjonatami gotowania

Kulinarne szkolenia odbyły się dzięki współpracy z firmą Bidfood Farutex i jej Ekspertami Kulinarnymi.

Poniżej opisy sylwetek kucharzy:

Dariusz Kulczycki Szkolenie „Kuchnia włoska”
Szef Kuchni w Villi Polanica. Swoje doświadczenie gastronomiczne zdobywał we Wrocławiu i we Włoszech, gdzie pracował w restauracjach z gwiazdką Michelin. W 2014 r. Uczestniczył w wielu projektach związanych z gotowaniem, w tym „Inwazji Mocy” radia RMF FM, przygotowując posiłki w profesjonalnym wozie cateringowym dla 200 osób z obsługi technicznej i artystów. Życie i gotowanie we Włoszech nauczyło go dzielenia się pomysłami z innymi.

Artur Musztyfaga Szkolenie „Nowe spojrzenie na wołowinę”
Szef Kuchni w Akademii Kulinarnej Farutex. Ma ponad 26 lat doświadczenia w gastronomii. Wśród swoich największych osiągnięć zawodowych wymienia srebrny medal Mistrzostw Europy w BBQ czy siedmiokrotne reprezentowanie Polski na World BBQ Jack Daniels w USA.

Jerzy Marszałek Szkolenie „Nowoczesna kuchnia polska”
Szef Kuchni w Akademii Kulinarnej Farutex. Na swoim koncie ma bez mała 19 lat pracy w gastronomii. Za swoje największe osiągnięcia uważa uczestnictwo w obradach jury Mistrzostw Europy w BBQ w 2012 r. i konkursu „Ale Pasztet” w Kliczkowie.

Piotr Papież Szkolenie „Nowoczesna kuchnia polska”
W gastronomii pracuje od ponad 19 lat. Za swoje największe osiągnięcia uważa udział w Mistrzostwach Europy w BBQ oraz brązowy medal Mistrzostw Polski w BBQ. Inspiracje czerpie ze szkoleń, pokazów kulinarnych, książek i czasopism. Czasami budzi się z pomysłem na nowe danie. Najczęściej jednak bazuje na własnym doświadczeniu i umiejętnościach. W kuchni nie może się obejść bez przeświadczenia, że jego praca ma sens, miłości do gotowania oraz serca wkładanego w każdą potrawę.