VIII Giełda Gastronomiczna – warsztaty Slow Food

Tematem przewodnim tegorocznej edycji Giełdy Gastronomicznej był Slow Food – Czas trochę zwolnić!

Slow Food to idea zapoczątkowana we Włoszech, jako wyraz sprzeciwu wobec dynamicznego rozwoju sieci restauracji typu fast-food. Zwolennicy tego ruchu działają w „obronie prawa do smaku”, delektując się spożywanym posiłkiem, przygotowanym z regionalnej, naturalnej żywności.

Slow Food stał się filozofią, która oprócz promowania nieprzetworzonych produktów, stoi na straży zapominanych rodzajów potraw, które należy ratować przed wyparciem na rzecz produktów instant.

Powinno się zapewnić przetrwanie swoim oryginalnym wyrobom, które wyróżniają dany region.

Obecnie Idea Slow Food stała się już stylem życia, zapewniającym dobry stan zdrowia fizycznego i psychicznego poprzez zwolnienie tempa, oderwanie się od codziennych obowiązków i obcowanie z przyrodą. Dzięki Slow Food, możemy wrócić do pierwotnych smaków i zapachów natury.

Organizując tegoroczną Giełdę Gastronomiczną chcieliśmy pokazać naszym Gościom, szczególnie restauratorom, jak wiele dobrodziejstw posiadamy w naszym województwie. Zapraszając do współpracy najlepszych, zachodniopomorskich Szefów Kuchni, którzy aktywnie uczestniczą w rozwoju idei Slow Food, zależało nam, aby Uczestnicy Giełdy przekonali się, że używając w kuchni lokalnych produktów można stworzyć wyjątkowe potrawy i zachwycić się smakiem regionu

Kuchnia Regionalnych Mistrzów

Podczas warsztatów swoją ogromną wiedzą podzielili się:

Iwona Niemczewska – szef kuchni i właściciel z drugiej strony lustra. Z wykształcenia prawnik, dziś jest kucharzem i cukiernikiem. Uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome w Le Cordon Bleu w Londynie (najstarsza szkoła kulinarna założona w 1895 roku) oraz ukończyła szkolenie w Institute Paul Bocuse w Lyonie (prawie 90- letni dziś Paul Bocuse zapoczątkował tzw. nouvelle cuisine i jest ikoniczną postacią francuskiej kuchni). Odbyła staże w gwiazdkowych restauracjach w Londynie: Murano (jedna gwiazdka Michelina). Club Gascogne (jedna gwiazdka). Hibiscus (dwie gwiazdki). Jest członkiem WACS – WORLD ASSOCIATION OF CHEFS SOCIETIES

Rafał Lorenc  wieloletni szef kuchni pochodzący z Warszawy, ćwierćfinalista programu Top Chef, doradca kulinarny, restaurator, a co najistotniejsze  kucharz z wyboru i zamiłowania. Przygodę z kuchnią rozpoczął ponad 14 lat temu na warszawskim gastronomicznym podwórku. W początkowej fazie często zmieniał miejsca pracy szukając nowych inspiracji, technik i produktów, nieustannie podpatrując szefów kuchni i kucharzy. Zachwycony modną wtedy kuchnią fusion łączył najdziwniejsze produkty z różnych stron świata uzyskując zaskakujące połączenia i efekty. To co dziś określa go w jego podejściu do jedzenia to świadomość produktów, technik kulinarnych, zachodzących podczas gotowania procesów i wykorzystywanie tej wiedzy w przemyślany spójny sposób.

Andrzej Jakomulski – Miłośnik kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu Fusion oraz kuchnię staropolską. Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Zawodową karierę rozpoczął w 4-gwiazdowym Hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach, skąd pochodzi. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza. Obecnie zachwyca Gości czterogwiazdkowego Hotelu Leda w Kołobrzegu. Był sędzią w wielu prestiżowych konkursach w Polsce, takich jak Kreator Sztuki Kulinarnej Primebera Cup i Kulinarny Puchar Polski.

Mariusz Siwak – Uczestnik programu Top Chef, Szef Kuchni w szczecińskim Park Hotel, którego restauracja otrzymała prestiżowy certyfikat Slow Food.  W latach 1998-2002 był uczniem Zespołu Szkół im. M. Reja w Szczecinie, a w okresie 2002-2005 studentem Wyższej Szkoły Ekonomiczno-Turystycznej. Od tego czasu, do dnia dzisiejszego zdobywał doświadczenie zawodowe, przechodząc wszystkie szczeble kucharskiej drabiny. Uczestnik wielu konkursów m.in. Mistrzostw Polski w Kuchni Okrętowej (I miejsce), Martell. Jest członkiem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Kulinarnej Kadry Polski Seniorów na Kulinarnej Olimpiadzie IKA 2008 w Erfurcie. Został również powołany do Kulinarnej Reprezentacji Polski w Mistrzostwach Świata w Luksemburgu w 2010 roku, a od 2011 jest członkiem szczecińskiego Convivium Slow Food.

Jacek Krakowiak – Szef Kuchni w Hotelu Aquarius Spa***** w Kołobrzegu. Wywodzi się z rodziny z tradycjami kulinarnymi. Człowiek pełen pasji do gotowania, który swoją codzienną pracą dba o najwyższą jakość dań, jakie otrzymują Goście. Ceni tradycyjną polską kuchnię, będąc ambasadorem nieco zapomnianych już produktów. W myśl idei „back to the basic”. Zaangażowany w poszukiwanie nowych składników podróżuje po regionie, nawiązując współpracę z lokalnymi rolnikami i hodowcami, od których czerpie pomysły na nowe potrawy do karty menu. To właśnie dzięki poszukiwaniu najwyższej jakości ekologicznych składników oraz wykorzystaniu ich w daniach, hotelowa restauracja Horyzont, jako jedna z nielicznych w Polsce otrzymała prestiżowy certyfikat Slow Food Polska, potwierdzający najwyższą jakość dań.

Jeszcze raz bardzo dziękujemy naszym Szefom Kuchni – Wasza wiedza jest imponująca! Dziękujemy również Annie Skowrońskiej, właścicielce Gospodarstwa Rybackiego Zielenica, które jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, za dostarczone produkty i krótką prelekcję na temat świeżych ryb.